Ο ΟΜΙΛΟΣ

Επιστολή Προέδρου προς τα μέλη του Ομίλου

Αγαπητά μέλη του νέου μας Ροταριανού Ομίλου «Πάτρα Κωστής Παλαμάς»

Τους προηγούμενους μήνες, και μέσα στην πανδημία, παλιά έμπειρα στελέχη και νέα μέλη της τοπικής κοινωνίας βρεθήκαμε εθελοντικά αρκετές φορές μαζί είτε διαδικτυακά είτε με φυσική παρουσία. Μελετήσαμε το πλαίσιο λειτουργίας του Ρόταρυ, ανταλλάξαμε απόψεις, δεθήκαμε σαν μια ομάδα 25 μελών.  Αποφασίσαμε την ίδρυση του ομίλου με σκοπό να υπηρετήσουμε τις αρχές  του ροταρυ και να προάγουμε την φιλία

Την ομάδα αυτή  την ονομάσαμε Ροταριανό Όμιλο «Πάτρα Κωστής Παλαμάς» ένα όνομα βαρύ που συνδέεται ιστορικά  με την Πάτρα και η ιδρυτική μας πρώτη Γενική Συνέλευση της περασμένης βδομάδας δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει χαρά και να μας δίνει δύναμη για να αλλάξουμε σελίδα στην εκατονταετή πορεία του Ρόταρυ στην πόλη μας.  Η μελλοντική μας λειτουργία και η συνύπαρξή μέσα σε αυτόν τον Όμιλο, τον δικό μας Όμιλο, πρέπει να βασίζεται στη συλλογικότητα, στην αδελφοσύνη και στην ευγένεια της ψυχής όλων μας.

Οι συνεστιάσεις θα γίνονται την πρώτη και την τρίτη Τετάρτη του μήνα στις 21:00 με δείπνο και βραδινό ντύσιμο στο ξενοδοχείο my way πρώην Πάτρα Παλλάς.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την πρώτη Γενική Συνέλευση έγινε η σύσταση τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου όσο και η επιλογή του Πρόεδρων και του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου μας. Επίσης η οικονομική συνεισφορά όλων των μελών και διάφορων φίλων του ομίλου ήταν γενναιόδωρη και έτσι έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να λειτουργήσουμε σωστά, αλλά και να σχεδιάσουμε μελλοντικές δράσεις είτε μόνοι μας είτε σε συνεργασία με άλλους Ομίλους. Ήδη ξεκινήσαμε  δυναμικά με μια μεγάλη προσφορά στην «Κιβωτό της Αγάπης»  και στην «Φλόγα» καλύπτοντας τα ιδρύματα  αυτά σε είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα για αυτάρκεια 2 μηνών. Σαν Όμιλος δεν ξεχνάμε τη βοήθεια και τη στήριξη που μας προσέφεραν όλο το προηγούμενο διάστημα ο τΔ Γιάννης Βλασιάδης και ο ηλεκτρονικός όμιλος Πάτρας

Με ΘΡΧ
Ο πρόεδρος Χρήστος Ασημακόπουλος

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΤΑΡΥ

  • ΤΟ ROTARY, είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος  προς τους συνανθρώπους μας και η προσπάθεια να φανούμε ωφέλιμοι προς αυτούς.
  • Είναι ένας Οργανισμός προσφοράς και εξυπηρέτησης.
  • Αποτελείται από δραστήρια μέλη της κοινωνίας μας, επιχειρηματίες, επιστήμονες, επαγγελματίες, καλλιτέχνες, ενωμένους σε μια παγκόσμια αδελφότητα, που θεωρούν το ιδεώδες του «Υπηρετείν», τόσο ατομικά όσο και συλλογικά , σαν θεμέλιο της επιτυχίας και της ευτυχίας, τόσο στα επαγγελματικά όσο και στην κοινωνική τους ζωή.
  • Είναι ένας τεράστιος ειρηνικός Στρατός, που εργάζεται αθόρυβα, υπηρετώντας υψηλά ιδανικά.
  • Οι ροταριανοί δεν ανήκουν σε καμία  παραθρησκευτική οργάνωση ή αίρεση. Είναι σωματείο κοινωνικού και όχι θρησκευτικού χαρακτήρα.
  • Το Ρόταρυ είναι αυτοτελές, χωρίς καμία σχέση ή εξάρτηση, με άλλες οργανώσεις.
  • Δεν αποτελεί προχώλ, ούτε προστάδιο  καμίας άλλης οργάνωσης.
  • Όλες οι διοικήσεις Ομίλων, Περιφέρειας και οργάνων του Διεθνούς Ρόταρυ, προκύπτουν με ελεύθερες εκλογές και εναλλάσσονται κάθε χρόνο, έτσι, πρέπει να αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο ότι κάποια συμφέροντα κρύβονται διεθνώς, στο βάθος της οργάνωσης.
  • Το Ρόταρυ, πιστεύει ότι τα μέλη του, πρέπει να είναι πιστά στη θρησκεία τους και νομιμόφρονες  πολίτες  της  χώρας  τους.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΡΟΤΑΡΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

H διερεύνηση της επετηρίδας της 247 περιφέρειας του Ελληνικού Ρόταρυ, δίνει μερικά χρήσιμα στοιχεία για την γέννηση και εξέλιξη του Ροταριανισμού στην Ελλάδα. Ο πρώτος  Όμιλος ιδρύεται το 1928 στην Αθήνα που σαν πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, έρχεται πρώτη σε επαφή με τα κοινωνικά ρεύματα και τις σύγχρονες ιδέες.

Δέκα χρόνια αργότερα θα ιδρυθεί και η πρώτη ροταριανή Περιφέρεια.

Η μικρή τότε Αθηναϊκή κοινωνία, δέχεται τον ροταριανισμό σαν μια ανάγκη ανθρωπιάς, καθώς η Ελλάδα μόλις έχει συνέλθει από την άτυχη μικρασιατική εκστρατεία και επουλώνοντας τις πληγές της προσπαθεί να προσαρμοστεί στον ευρωπαϊκό ρυθμό προόδου.

Το σύνθημα του Ρόταρυ, «πρώτιστον το υπηρετείν» βρίσκει γόνιμο έδαφος στις καρδιές των πρώτων ελλήνων Ροταριανών και 24 πνευματικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες ιδρύουν τον πρώτο ροταριανό  Όμιλο με πρόεδρο τον τραπεζίτη Σπύρο Λοβέρδο.

Θα περάσουν έξι χρόνια πολιτικής  και στρατιωτικής αστάθειας και κυρίως κοινωνικής αναταραχής, για να φθάσουμε στο 1934 που ιδρύεται ο Ροταριανός  Όμιλος Θεσσαλονίκης και ένα έτος μετά, το 1935 ο Ροταριανός Όμιλος Πατρών. Η Πάτρα που σαν λιμάνι με πρόσβαση προς την δυτική κουλτούρα και με μια κοινωνία, πάντοτε ανοικτή στον πνευματικό και κοινωνικό συναγελασμό και με μία ανάπτυξη κυρίως στο βιομηχανικό και εξαγωγικό τομέα –κυρίως λόγω της σταφίδος- ενστερνίζεται αμέσως το ροταριανό ιδεώδες και ιδρύεται ο πρώτος Όμιλος με πρόεδρο τον Ροταριανό Επαμεινώνδα Θωμόπουλο (1935-36) και (1936-37).

Η δικτατορία Μεταξά και ο πόλεμος που όλοι βλέπουν να έρχεται, φαίνεται να επιδρούν στις κοινωνικές σχέσεις και έτσι η προσπάθεια εξαπλώσεως του ροταριανισμού στον ελληνικό χώρο αδρανεί για μερικά χρόνια.

Ο πόλεμος του 1940-41, η μετέπειτα κατοχή  και ο εμφύλιος με τις τραγικές του συνέπειες, θα προσμετρήσουν 14 ολόκληρα χρόνια, που περνούν χωρίς την ίδρυση άλλων ομίλων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΡΟΤΑΡΥ ΒΟΡΡΑ ΠΑΤΡΩΝ

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Το 1950 είναι η χρονιά της αναγέννησης.

Ιδρύεται ένας ακόμη μεγάλος Όμιλος, ο Ροταριανός Όμιλος Πειραιώς. Από κει και πέρα η εξάπλωση του ροταριανισμού στην Ελλάδα είναι ραγδαία.

Οι άνθρωποι της αναγεννημένης ελληνικής κοινωνίας νοιώθουν την ανάγκη να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον.

Να γνωριστούν. Να βοηθηθούν. Νιώθουν την ανάγκη να υπηρετήσουν και να προσφέρουν.

Την δεκαετία 1950-60 έχουμε μια έξαρση. Ιδρύονται 14 Όμιλοι. Ακολουθούν δύο δεκαετίες με κάποια ύφεση- μόλις 17 όμιλοι και φθάνουμε στην δεκαετία 1980-90 που μπορεί να θεωρηθεί εποχή ροταριανής έξαρσης.

Ιδρύονται 17 όμιλοι.

Αξίζει να τονισθεί ότι η χρονιά του 1989 κατέχει το ρεκόρ με 8 ομίλους.

“Πλείονα ωφελείται ο άριστα υπηρετών”

Αξίζει να τονισθεί το γεγονός της εξάπλωσης του ροταριανισμού στα τελευταία χρόνια σαν απάντηση στις κάποιες θριαμβολογίες των υλιστών για την τεχνολογική έξαρση.

Η τεχνολογία όχι μόνον δεν απομάκρυνε  τον άνθρωπο από τον άνθρωπο, αλλά τον ώθησε  -σαν μια αδήριτη ανάγκη- να πλησιάσει, να γνωριστεί, να μάθει και να συμπληρώσει σε γνώσεις και σε αισθήματα ο ένας τον άλλον.

Τον ώθησε να δικαιώσει το μεγάλο Ροταριανό σύνθημα: Πλείονα ωφελείται ο άριστα υπηρετών.

Ποια άλλη εξήγηση, ολοένα και περισσότερο – και μέσα από το Ρόταρυ- να υπηρετήσουν τον άνθρωπο, αυτή τη μεγάλη ανθρώπινη ανάγκη, που προβάλλει επιτακτικότερη παρά ποτέ, στην τόσο ταραγμένη εποχή μας σήμερα.